2019. gada janvārī Latvijas Universitāte atklāja Zinātņu māju. Kopējās projekta izmaksas sastādīja 41,8 milj. EUR ar PVN. Mājas būvniecībai Universitāte piesaistīja Eiropas Reģionālā Attīstības fonda finansējumu.

Zinātņu māja veidota pēc viedās mājas darbības principiem ar augstu energoefektivitāti. Ēkas apkures, ventilācijas, dzesēšanas un apgaismojuma sistēmas ir automatizētas, ietaupot resursus. Daļa no ēkas pamata pāļiem ir termopāļi, un tiem ir pievienotas apsildes un dzesēšanas iekārtas zemes siltuma izmantošanai. Zinātņu mājā tiek izmantota «auksto griestu» tehnoloģija – betona pārsegumos ir iebūvēta dzesēšanas un apkures sistēma, caur kuru plūst sildīšanai vai dzesēšanai nepieciešamais ūdens.

 

Zinātņu mājā izvietota lielā auditorija ar 386 vietām amfiteātra veidā ar tulku kabīnēm un iespēju nodrošināt sinhrono tulkojumu vieslekciju vai starptautisku konferenču vajadzībām. Mājas auditorijas, semināru telpas, mācību laboratorijas aprīkotas ar modernu audiovizuālo aprīkojumu un akustiskajām sistēmām, t.sk., videokonferences iespējām. Zinātnisko laboratoriju vajadzībām izbūvēta speciāli pielāgota ventilācijas sistēma un klimata kontrole. Zinātņu mājā ir uzbūvēta LU pirmā tīrtelpa jeb laboratorija ar piesārņojuma kontroli. Pateicoties īpašai gaisa attīrīšanas sistēmai, telpā ir ļoti zems putekļu, mikrobu un dažādu ķīmisko daļiņu līmenis. 

Mājā pieejama pašapkalpošanās datorsiena bibliotēkā, kur studentiem jebkurā diennakts laikā ar LU studentu apliecībām pieejami portatīvie datori mācību vajadzībām. Ēkas 7. stāvā izbūvēta labiekārtota publiskā terase, ko siltā laikā var izmantot gan atpūtai, gan sarunām, gan mācībām.

Rādītāji Dati
Lietderīgā platība, m2 20 tūkst.
Auditoriju skaits 15
Darba vietu skaits 430
Semināru telpu skaits 8
Zinātnisko un mācību laboratoriju skaits 78
Kopējais investīciju apjoms, EUR (ar PVN) 41,8 milj.
 

Adrese:
     Latvijas Universitāte 
     Zinātņu māja
     Jelgavas iela 3
     Rīga, LV-1004

Zinātņu mājas informācijas cents info.zm@lu.lv
Studentu pašpārvaldes MF Studentu pašpārvalde
FMOF Studentu pašpārvalde
Zinātņu mājas bibliotēka 

Pieejama LU saimei 24/7, viesiem darba dienās un sestdienās plkst. 8.00–22.00
Bibliotekāra konsultāciju laiks

zinatnubibl@lu.lv, tālr. 26532958
Jautājumi, ierosinājumi Zinātņu mājas administrācijai info.zm@lu.lv
Ekskursijas vineta.mihalcuka@lu.lv; tālr. 67033829
Telpu noma vineta.mihalcuka@lu.lv; tālr. 67033829, mob.tālr. 26490793
Tehniskas problēmas andrejs.zarins@lu.lv, mājas pārvaldnieks, mob.t. 25667335
Apsardze tālr. 67033847, mob. tālr. 27073976.
   
Nāc studēt Latvijas Universitātē ►