14. novembrī ap pulksten 02.00 naktī LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas būvlaukumā tika atvestas pirmās divas no kopā 3 kopnēm, no kurām divas sver 22 tonnas un trešā 35 tonnas. Kopnes tika montētas virs 500 sēdvietu lielās auditorijas, kas būs vissietilpīgākā LU.

Kopnes tika atvestas no rūpnīcas Olainē nakts aizsegā jeb brīdī, kad autosatiksme ir vismazākā. Kopņu transportēšana, ņemot vērā to lielos gabarītus prasa ļoti sarežgītu plānošanu, kurā tika iesaistīts arī Latvijas Dzelzceļš un Rīgas Satiksme, lai nodrošinātu drošus transportēšanas manevrus zem sabiedriskā transporta kontakttīkliem. Kopējais ceļā pavadītais laiks no Olaines līdz LU Akadēmiskajam centram ilga 1 stundu un 20 minūtes.

Metālā kopnes ir individuāli ražotas LU Rakstu mājai un to projektēšanā ir aprēķināts absolūti efektīvākais metāla izvietojums. Katras kopnes metinājuma šuvju kopgarums pārsniedz 3 km un to augstums ir līdzvērtīgs vienam stāvam – ap 4 metriem. Tās turēs 5 stāvu svaru, kas atradīsies virs lielās auditorijas. Pie Rakstu mājas atklāšanas kopnes vairs nebūs redzamas, tās tiks iešūtas mājas sienā.

Kopņu uzstādīšana tika veikta ar Baltijā lielāko celtni, kura tonnāža sasniedz 700 tonnas. Kopņu transportēšanas un uzstādīšanas process notika būvniecības projekta vadītāja, būvuzrauga un LU pārstāvju uzraudzībā.

Rakstu māja ir vērienīgākais ieguldījums humanitāro un sociālo zinātņu infrastruktūrā kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas un tā būs lielākā un noslogotākā no LU Akadēmiskā centra ēkām. Projektētā platība ir 28 600 kvadrātmetri. Rakstu mājā būs arī divi ātriji, ap kuriem norisināsies universitātes studentu, darbinieku un apmeklētāju sociālā dzīve.

Dalīties