Sākoties Latvijas Universitātes (LU) 104. jubilejas svinību nedēļai, Akadēmiskajā centrā Torņakalnā norisinājās āra trenažieru zonas un strītbola laukuma atklāšana. Svētku brīdis ievadīja arī Sporta mājas projektēšanas un būvniecības iepirkuma izsludināšanu – to iecerēts pabeigt 2026. gada nogalē.

Svinīgajā brīdī ievadvārdus teica LU rektors, profesors Indriķis Muižnieks: “Sākam nevis ar zinātniskiem lasījumiem, bet ar sportu – iekustēsimies, un svinības risināsies visas nedēļas garumā. Universitāte būs formā – ne tikai sporta zinātne, bet arī sportisti. Jo Latvijas Universitāte rullē!” Turpinot lustīgo noskaņu, viņš piebilda, ka “rit Latvijas Universitātes 104. jubilejas nedēļa: sporta iespēju un sporta zinātnes attīstību demonstrācija. Tas ir jauns virziens – apvienojam Universitātes izcilību dažādās jomās ar mērķi attīstīt jauno Akadēmisko centru un šo starpdisciplinaritāti.”

Latvijas Universitātei liels atbalsts nācis arī no Rīgas valstpilsētas pašvaldības, tāpēc pasākumā klāt bija arī Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis. Savā vēlējumā viņš sacīja, ka “tiem, kam ļoti liels vecums, parasti novēl 3 lietas: veselību, veselo saprātu un dzīvesprieku. Redzu, ka dzīvesprieks ir, veselais saprāts – pārpārēm. Tad atliek novēlēt veselību. Un kas vajadzīgs, lai  veselība būtu? Vajadzīga sporta un veselības infrastruktūra. Tā tik turpināt!”

Sportiskajai videi iedvesmojošu apsveikumu izteica arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis. “Esam sportiski – kā redzams – arī atbilstoši saģērbušies,” viņš jokoja. Taču savā vēlējumā D. M. Daugavietis neiztika arī bez svinīguma: “Mūsu visu pienākums ir veicināt izpratni par sporta lomu sabiedrībā. Sports – tā nav tikai skriešana.  Tas ir veselība, labklājība, kā arī aizsardzība. Attīstot dažādas infrastruktūras un realizējot objektus, mēs to varam parādīt un izskaidrot pēc iespējas vairāk cilvēkiem. Arī Latvijas Universitātei ir nozīmīga loma sporta attīstībā valsts mērogā, un tikai visi kopā mēs varam panākt vēlamo rezultātu. Lai izdodas!”

Iecerētā Sporta māja būs ceturtā ēka, kas taps Akadēmiskajā centrā. Plānots, ka tajā atradīsies lielākais Olimpiskais peldbaseins Latvijā, kurā būs 10 celiņi, garums – 50 metri. Plānots, ka ēka izmaksās 40 miljonus eiro.

Dalīties