Ārvalstu viesi Akadēmiskajā centrā

Maija beigās Rīgā viesojās Eiropas Savienības “Apvārsnis 2020” programmas IN-HABIT (iekļaujoša veselība un labklājība) projekta partnerpilsētu no Kordovas Spānijā, Lukas Itālijā un Nitras Slovākijā pārstāvji, lai iepazītos ar Latvijas projektiem, kuru mērķis ir veselīgu un iekļaujošu kopienu popularizēšana.

Rīgas unikalitāte IN-HABIT projekta ietvaros izriet no koncentrēšanās uz ilgtspējīgu pārtiku kā pamatu veselīgai un iekļaujošai pilsētas sabiedrības un vietējo kopienu labklājībai, kā arī veselīgu paradumu veicinošas infrastruktūras attīstība.

Tuvākajos gados Torņakalna un Āgenskalna apkaimēs paredzēti virkne attīstības projekti, pielāgojot apkārtējo ceļa infrastruktūru un pieguļošās teritorijas gan gājējiem, gan velosipēdistiem; jaunas zaļās zonas, sporta infrastruktūras un mākslas vietu izveide sadarbībā ar vietējiem māksliniekiem, sporta asociācijām un uzņēmumiem; interaktīvi pasākumi bērniem un vecākiem par veselīgu un ilgtspējīgu uzturu;  izglītojoši kursi vietējiem pilsētvides dārzniekiem, kurus pasniegs Latvijas Universitātes Botāniskā dārza speciālisti; INHABIT-APP izmantošana, lai atbalstītu veselīgu uzturu, kā arī fiziskas aktivitātes un sports apkaimē.

Viena no IN-HABIT partnerpilsētu pārstāvju vizītes nozīmīgākajām aktivitātēm bija Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra apmeklējums un pieredzes apmaiņa ar projektu attīstītājiem. Ārvalstu viesiem bija iespēja aplūkot gan Dabas māju, kur kopš 2015. gada tiek īstenotas studijas un zinātne bioloģijā, ķīmijā, ģeogrāfijā, vides zinātnē un optometrijā, kā arī Zinātņu māju, kura kopš 2019. gada plaši pazīstama ar medicīnas, kā arī fizikas un matemātikas studijām un zinātni. Vienlaikus, šobrīd notiek būvniecība vērienīgākajam ieguldījumam humanitārajās un sociālajās zinātnēs kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas – Rakstu mājai. Turpmākais Universitātes attīstības virziens paredz radīt vidi sportam un veselības veicināšanai, kā uzbūvēt Tehnoloģiju māju un Studentu un viesu māju.

Kā vizītes ietvaros novērtēja ārvalstu partneri, Latvijas Universitāte ir uzņēmusi skaidru attīstības virzienu ar mērķi radīt apkaimes iedzīvotājiem pieejamu veselības un ar to saistīto sporta infrastruktūru – Veselības māju un Sporta māju. Neskaitot sporta studiju un zinātnes attīstību Latvijā, kā viens no sākotnējiem Sporta mājas projekta uzdevumiem ir risināt Rīgā, Pārdaugavā, esošo sporta infrastruktūras trūkumu sporta skolu treniņiem un apkaimes skolu sporta stundām, lai tās varētu noritēt atbilstoši aprīkotā vidē. Tāpat arī Sporta māja radīs Torņakalna, Āgenskalna un citu Rīgas apkaimju iedzīvotājiem plašāku aktīvā dzīvesveida piedāvājumu, tādējādi veicinot sabiedrības veselību, un kopā ar citiem attīstības projektiem Pārdaugavā popularizēs veselīgu dzīvesveidu un valsts labklājības paaugstināšanos.

Dalīties

Saistītais saturs

LU un Stradiņa slimnīca vienojas par sadarbības turpināšanu un pilnveidošanu
16.06.2023.

LU un Stradiņa slimnīca vienojas par sadarbības turpināšanu un pilnveidošanu

Akadēmiskajā centrā viesojas izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
11.05.2023.

Akadēmiskajā centrā viesojas izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša

Norvēģi atlido iedvesmoties LU Akadēmiskajā centrā
27.04.2023.

Norvēģi atlido iedvesmoties LU Akadēmiskajā centrā