Šā gada 16. augusta vizītē Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā viesojās Eiropas Padomes Attīstības bankas, kas ir viena no Rakstu mājas finansētājiem, pārstāve Diāna Bertjē, lai pārrunātu Rakstu mājas būvniecības procesu un vienotos par turpmāku sadarbību Akadēmiskā centra attīstības trešā posma projektu ietvaros.

Pēc Diānas Bertjē domām, LU, attīstot Akadēmisko centru, ir apliecinājusi savu kompetenci finanšu un projektu vadībā, īstenojot liela mēroga projektus. Eiropas Padomes Attīstības bankas padome jau 2021. gada rudenī nolēma piešķirt finansējumu Akadēmiskā centra attīstībai, akcentējot Veselības mājas un Sporta mājas projektus.

Vīzītes ietvaros Eiropas Padomes Attīstības bankas pārstāvi uzņēma LU padomes priekšēdētājs prof. Ivars Kalviņš, LU rektors prof. Indriķis Muižnieks, LU Stratēģijas padomes priekšsēdētājs prof. Andrejs Ērglis un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas komanda.  

Prof. Ivara Kalviņa ieskatā šobrīd pastāv vairāki būtiski izaicinājumi, pie kuriem būtu jāstrādā, lai veicinātu inovāciju jaunradi un tehnoloģiju pārnesi. LU Akadēmiskā centra turpmāka attīstība varētu būtiski palīdzēt izveidot nepieciešamo infrastruktūru zinātnes komercializācijai un pētniecības attīstībai Latvijā. 

Vērtējot līdzšinējo sadarbību ar Eiropas Padomes Attīstības banku Rakstu mājas finansēšanā, prof. Indriķis Muižnieks uzsvēra tās atbalsta lomu humanitārajām un sociālajām zinātnēm, kā vērienīgāko atbalstu šīm zinātņu jomām kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas.  

LU Akadēmiskais centrs pēc prof. Andreja Ērgļa domām ir kodols zinātnei, pētniecībai un studiju attīstībai Baltijas reģionā. LU Akadēmiskā centra trešā posma projektu īstenošana ir nozīmīgs nākamais solis, lai Latvija arvien redzamāk iezīmētos Eiropas zinātnes telpā un attīstītos starptautiskā sadarbība. 

Vizītes ietvaros LU apliecināja gatavību turpināt sadarbību ar Eiropas Padomes Attīstības banku, īstenojot pētniecības attīstībai un tehnoloģiju pārnesei Latvijā nepieciešamos nākamos projektus. 

Lai iepazītos ar Rakstu mājas projekta īstenošanas gaitu un sagatavošanās darbiem pamatakmens ielikšanai 25. augustā, Diāna Bertjē un prof. Ivars Kalviņš apmeklēja topošās Rakstu mājas būvlaukumu. Papildus Rakstu mājas būvniecībai, LU Akadēmiskajā centrā tuvākajos gados plānots uzbūvēt Tehnoloģiju māju, Veselības māju, Sporta māju un Studentu un viesu māju. 

Eiropas Padomes Attīstības banka ir dibināta 1956. gadā, un tā nodrošina aizdevumus un garantijas 42 bankas dalībvalstīm. Latvija par Eiropas Padomes Attīstības bankas dalībvalsti kļuva 1998. gadā. 

Dalīties