Akadēmiskais centrs. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Eiropas Padomes Attīstības bankas (EPAB) padome apstiprinājusi atbalstu Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra attīstības III posmam, akcentējot Veselības mājas un Sporta mājas projektus, un novērtējusi to kā atbilstošu bankas finansējuma saņemšanai 15 miljonu eiro apmērā.

EPAB padome 18. novembrī lēma par kopumā 12 projektu atbalstīšanu par kopējo summu 979 miljoni eiro. Tie ir projekti, kas paredz ieguldījumus izglītībā, sociālajā infrastruktūrā, palīdzībā neaizsargātām iedzīvotāju grupām un mikrouzņēmumiem, maziem un vidējiem uzņēmumiem visā Eiropā. LU Akadēmiskā centra attīstības projekts ir vienīgais Baltijas valstīs, kas saņēmis EPAB atbalstu šīs aktivitātes ietvaros.

Jau 2017. gadā EPAB iesaistījās kā finansētāji Akadēmiskā centra II posma attīstībā, atbalstot šobrīd topošās Rakstu mājas projektu. 2021. gadā EPAB veica padziļinātu LU izpēti, vērtējot tās attīstības plānus un gatavību plānus īstenot. Par to tika runāts arī EPAB prezidenta Rolfa Venzela vizītes laikā LU, kas notika šā gada 20. septembrī.

“EPAB ir unikāla loma Eiropā. Mums ir īpašs mandāts finansēt sabiedriski nozīmīgus infrastruktūras projektus. Tāpat mēs esam unikāli tajā, ka spējam aizņēmējam piedāvāt īpaši izdevīgus nosacījumus: mēs ne tikai piedāvājam labas procentu likmes, bet arī pieredzi un zināšanas, kas gūtas dažādos projektos citās valstīs,” skaidro EPAB prezidents Rolfs Venzels.

EPAB projektu vadītāja Latvijā, Lietuvā un Somijā Diāna Bertjē norāda, ka moderna universitātes infrastruktūra piesaistīs lielāku uzmanību un atsaucību no dažādiem starptautiskiem partneriem. Universitātes infrastruktūras koncentrēšana vienuviet padara LU ne tikai efektīvāku, bet arī videi draudzīgāku. “Redzot to infrastruktūru, kas jau šodien ir izveidota LU Akadēmiskajā centrā, gan universitātei, gan valstij ir tiešām pamats par to lepoties,” rezumē Diāna Bertjē.

“EPAB lēmums par aizdevuma piešķiršanu apliecina Latvijas Universitātes finansiālo spēju, kā arī institucionālo gatavību attīstīt liela mēroga infrastruktūras objektus. Esam gandarīti par izrādīto uzticēšanos un atbalstu mūsu attīstības plāniem,” norāda LU rektors prof. Indriķis Muižnieks.

Šobrīd LU Akadēmiskajā centrā jau ir pabeigta Dabas māja un Zinātņu māja. 2023. gadā tiks pabeigta Rakstu mājas būvniecība, tādejādi noslēdzot LU Akadēmiskā centra attīstības II posmu. Kā III posms LU Akadēmiskajā centrā ir plānotas Tehnoloģiju, Veselības, Sporta un Studentu un viesu mājas.

EPAB dibināta 1956. gadā, un tā nodrošina aizdevumus un garantijas 42 bankas dalībvalstīm. Latvija par EPAB dalībvalsti kļuva 1998. gadā. Banka ir būtisks instruments Eiropas solidaritātes rīcībpolitikai. Banka finansē sabiedriski nozīmīgus projektus.

Dalīties