The construction of the House of Science was started in August 2017 and it was put into operation in January 2019. Scientific and educational laboratories, auditoriums, seminar rooms, computer classrooms, a large library and reading room, rooms for the medical museum have been built in the House of Science. The useful area of the building is 20 thousand m2. The total cost of the project amounted to 41.8 million. EUR with VAT. As co-financing, funds from EU structural funds ERDF were attracted.

The House of Science building is designed according to the principles of smart house operation with high energy efficiency. The building's heating, ventilation, cooling and lighting systems are automated, saving resources. Part of the foundation piles of the building are thermal piles, and as part of the Green University project, heating and cooling equipment will be added to them for the use of ground heat. The "cold ceiling" technology is used in the Science House - the cooling and heating system is built into the concrete covers, through which flows the water needed for heating or cooling.

  • Faculty of Medicine;
  • Faculty of Physics, Mathematics and Optometry;
  • Institute of Cardiology and Regenerative Medicine;
  • Institute of Physics;
  • Institute of Geodesy and Geoinformatics;
  • Institute of Atomic Physics and Spectroscopy;
  • Institute of Materials Mechanics;
  • Institute of Astronomy.
Indicators Data
Useful area, m2 20k
Number of auditoriums 15
Number of jobs 430
Number of seminar rooms 8
Number of research and student training laboratory rooms 78
Total investment, EUR (with VAT) 41.8M
 
  • Large auditorium with 386 seats in the form of amphitheatre with interpreter cabs and the possibility of providing synchronous translation international conferences.
  • Auditoriums, seminar rooms, study laboratories with modern audiovisual equipment and acoustic systems, including videoconferencing.
  • Ventilation systems and climate control specially suited for laboratory use.
  • New, modern, tailor-made laboratory furniture and equipment, laboratories fitted with high-grade fume cabinets in Waldner from Germany.
  • Centralised technological gas and demineralized water systems for laboratory use.
  • Special area in the basement for the use of UL Laser Centre with an anti-vibration floor for accurate optical measurements.
  • The will have UL’s first so-called “clean room” or a laboratory with pollution control (construction will be carried out in summer 2019). Because of a special air cleaning system, the room will have very low level of dust, microbes and various chemical particles. This room is intended for preparation of cell and tissue materials that will be used for both clinical purposes and in the research process, for example by seeking the use of new cells and tissue materials in regenerative medicine. It will only be possible to enter it in sterile clothing, but the research material will be brought inside through special gates.
  • Extensive public space with different types of furniture for creative group work or individual work (glass cubicles with ventilating and sound-insulating walls, tables, soft furniture groups, sofas in hallways, etc.);
  • Electrical sockets available everywhere for charging computers or mobile devices;
  • On each floor, one or more lounge rooms and kitchens for employees, on the 1st floor a self-service kitchen;
  • The first three floors, including libraries, are open 24 hours each day;
  • Wireless Internet connection to authorized users;
  • Self-service computer wall in library where 36 portable computers are available to students at any time of the day;
  • A vast, light indoor atrium in the centre of the building -it has a multifunction wide staircase from the 2nd to 3rd floor and can be used both as an open auditorium;
  • 3 lifts, 2 stairways, a curved design stairway around the atrium zone leading from the 1st to the 7th floors;
  • On the 7th floor of the building, a well-designed public terrace that can be used in warm weather for both recreation, meetings and studies'
  • A parking lot for 119 cars (86 in the parking lot near the building and 33 under the building) and bicycle stand for 160 bikes.
  • Part of the building's base piles are thermal carriers (up to a depth of 26 m) which allow adding heating or cooling systems for the use of ground heat.
  • Cold divisions - a cooling and heating system built into concrete divisions allows efficient cooling of rooms during summer months and heating them in winter.
  • The building management and automation system BMS allows a centralised control of the building's climate (heating, ventilation, cooling) and lighting systems. It is possible to programme the operation of the systems separately during the day and night, thereby saving resources.
  • Automated ventilation system bases it operation on the reading from CO2 sensors.
  • Presence sensors in auditoriums and work cubicles automatically turn on and off light.
  • Recuperation system ensures effective heat recovery in the ventilation system.
  • Rooms are equipped with economic and environmentally friendly LED lighting to reduce electricity consumption.